De beloofde tips bij Levend verlies

Ik had nog beloofd om enkele tips te geven. Maar ook gewoon praktische tips met een korte uitleg. Dus bij deze enkele makkelijke tips waar je zelf mee aan de slag kan:

pexels-ave-calvar-martinez-4061216 Levend verlies Counselling.jpg

  1. Erken je gevoelens: Het is belangrijk om je gevoelens van verdriet, boosheid en frustratie te erkennen. Het is normaal om te rouwen om het verlies van verwachtingen en dromen die mogelijk niet zijn uitgekomen. Het wegstoppen van deze gevoelens en gedachten zorgt er vaak voor dat je er later meer last van kan gaan krijgen. Het klinkt raar, maar ga je dit proces niet uit de weg. Ook al lijkt dat soms prettiger te voelen... Op korte termijn is dat misschien ook, maar op lange termijn vaak niet.

  1. Vind steun bij lotgenoten: Zoek naar steungroepen of online forums waar je ervaringen kunt delen en begrip kunt vinden bij mensen die hetzelfde doormaken. Het is soms best lastig om gelijkgestemden te vinden. Of iemand die echt goed kan luisteren. Echt luisteren is een vak apart. Daarom helpt het om mensen te ontmoeten die een soortgelijke ervaring hebben. En samen te praten, samen te delen en elkaar te ontmoeten. Je bent namelijk niet de enige... Maar ik kan me voorstellen dat het soms wel zo voelt.

  1. Wees geduldig met jezelf: Het is oké om jezelf de tijd te geven om te rouwen en te genezen. Wat we vaak doen is onszelf onder druk zetten. Ik wil nu van deze vervelende gevoelens af. En dat is logisch. Want je rot voelen is niet fijn en daar willen we allemaal zo snel mogelijk vanaf. Maar verwacht niet dat je meteen weer helemaal jezelf bent. Dit heeft soms tijd nodig. Wees dus geduldig met jezelf. En een beetje lief voor jezelf.

  1. Focus op het hier en nu: Probeer te leven in het moment en geniet van de kleine dingen in het leven. Hoe snel stap je over kleine dingen heen. Kleine die zo normaal lijken. En hoe vaak kijk je terug naar het verleden? Naar de minder leuke ervaringen en herinneringen of de dingen die jij fout hebt gedaan. Probeer te leven in het hier en nu. Je kunt niet alles van tevoren weten. Dit kan helpen om je te richten op wat je nog wel hebt.

  1. Zoek naar nieuwe betekenis: Probeer nieuwe doelen en interesses te vinden die voldoening geven en je leven verrijken. Want het kan helpen om voor jezelf een fijne richting te vinden. Een soort van nieuwe betekenis voor jou. Wat is jouw toegevoegde waarde? En waar komt deze toegevoegde waarde het beste tot zijn recht? Open deze zoektocht voor jezelf. Wat geeft jouw leven betekenis?

  1. Stel realistische verwachtingen: Accepteer dat het leven anders kan zijn dan je had verwacht, en stel realistische doelen voor jezelf. Maak jezelf niet gek door hoge grenzen en doelen te stellen. Nee. Doelen stellen is okay, maar ze moeten realistisch zijn. Het is namelijk niet leuk om continu je neus te stoten. Dan kun je jezelf achter je oren krabben. Zijn mijn doelen realistisch genoeg? Hoe fijn is het als je jezelf iedere maand een compliment kan geven. In plaats van iedere maand te 'mislukken' voor je gevoel. Leg de lat niet te hoog.

  1. Zorg goed voor jezelf: Neem de tijd om te ontspannen, gezond te eten en voldoende te slapen. Ja, ja, ja, ik weet het. Het klinkt zo cliché, maar helaas het is wel waar. Goede zelfzorg kan helpen bij het omgaan met levend verlies. Het is echt belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Echt waar. Het helpt je namelijk niet als je jezelf verwaarloost. Sterker nog, het kan dan langer duren. Gouden tip, maar oh zo moeilijk; 'Zorg goed voor jezelf!'

  1. Focus op jouw eigen veerkracht: Herinner jezelf eraan dat je veerkrachtig bent en dat je kunt groeien en bloeien, zelfs in moeilijke tijden. Het is echt waar. Er zijn namelijk vaker hobbels geweest, maar die heb jij ook overwonnen. Kijk maar eens terug in jouw geschiedenis. Er is vast ergens een moment geweest dat je het even niet meer wist of dat het leven even tegenzat. Maar uit dit dal ben je gekomen. Je bent veerkrachtiger dat je denkt.

  1. Praat erover: Zoek steun bij vrienden of familie. Juist in jouw directe omgeving. Praat, praat en praat er over. Mocht je bij jouw vrienden of familieleden niet voldoende aansluiting vinden? Ga dan naar een therapeut. Het delen van je gevoelens kan helpen bij het verwerken van het levend verlies. En het kan ook helpend zijn als een buitenstaander eens met jou meedenkt. Die stelt net andere vragen of luistert op een andere manier.

pexels-george-milton-6954156.jpg


  1. Wees dankbaar: Richt je aandacht op de dingen waar je nog steeds dankbaar voor bent in je leven, hoe klein ze ook lijken. Dit kan helpen om perspectief te houden en je veerkracht te versterken. Voor welke dingen ben jij dankbaar? Een dak boven je hoofd? Iedere dag een verse kop koffie uit je espressomachine? De vogeltjes die fluiten? Een compliment dat je kreeg? Een partner langs je op de bank? Of een goede vriend die je net een Whatsappje stuurt? En zo zijn er nog veel meer kleine dingen. Kleine dingen die we snel over het hoofd zien.

Heb jij iets aan deze tips? Gebruik ze dan.


Kom je er zelf niet uit? Neem gerust gratis en vrijblijvend contact met mij op.

https://www.tompersoonlijkecounselling.nl/contact

Of

https://tompersoonlijkecounsellin.clientomgeving.nl/contactformulier

pexels-rdne-7563554.jpg

Gepubliceerd op 09-05-2024 om 10:00