Geen gewone hoofdpijn. Nee. Migraine!

Eerst stel ik Marian aan jou voor. Marian heeft een medereiziger. Iemand die als het ware altijd op haar schouders meereist, Migraine heet hij. Deze metgezel wordt vaak onderschat en verkeerd begrepen. Degene die dezelfde metgezel hebben, weten dat het veel meer is dan alleen hoofdpijn. Het is een slopende aandoening die niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel slopend kan zijn. Marian kan er over meepraten. Ze is al lang op pad met Migraine. Hij is bijna altijd aanwezig. En soms is hij intens. Soms ligt ze door hem de gehele dag in bed met de gordijnen dicht. Ze voelt zich dan hondsberoerd! Een fijne reisgenoot. Nou, nee. Maar Marian kan ook niet zonder Migraine. Migraine kiest ervoor om met Marian mee te reizen. Marian heeft hierin geen keuze, helaas. Hij is er gewoon.

Daarom deze blog. Voor Marian. Want wie is deze medereiziger Migraine precies? Wat is de impact op het dagelijks leven en wat zijn mogelijke handvatten.

Migraine ABVC 3.jpg

Wie is die partner Migraine dan? En wat doet het precies? Migraine is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende episodes van ernstige hoofdpijn, vaak gepaard met symptomen van misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en in sommige gevallen visuele verstoringen. Het is dus geen huis-tuin-keuken-hoofdpijn. Daarnaast kan Migraine sterk variëren in frequentie en intensiteit. De duur van een migraineaanval kan enkele uren tot zelfs enkele dagen duren. Wist jij dat?

Voor mensen zoals Marian (die regelmatig te maken hebben met migraineaanvallen) kan de impact op hun dagelijks leven enorm zijn. Door de Migraine meldt Marian zich vaker ziek op haar werk. En moet ze soms afspraken met vrienden of familie afzeggen, omdat ze wéér hoofdpijn heeft. Zo wordt het vaak genoemd door haar omgeving. Ze zeggen; ‘Marian? Oh die zal wel hoofdpijn hebben’. Ook merkt Marian op dat ze hierdoor angstiger is geworden. Wat zouden mensen van mij denken als ik weer Migraine heb? Willen ze nog wel met mij omgaan? Vinden ze mij een aansteller?

En daarnaast neemt ook de angst toe voor een aanval. Marian voelt een constante dreiging. Een soort van zwaard van Damocles wat boven haar hangt. Wanneer valt het zwaard? En slaat de Migraine toe. Wanneer komt de aanval? Wat moet ze ervoor afzeggen? Hoe erg gaat het zijn?

Tot op dit moment bestaat er geen definitieve genezing voor deze vervelende medereiziger, Migraine. Maar er zijn er verschillende aspecten die de symptomen kunnen verlichten en de frequentie van aanvallen kunnen verminderen. Wat dan? Allereerst kan het helpen om uitlokkende factoren (triggers) in kaart te brengen. En daarna deze triggers te leren vermijden. Het kan helpen om bepaalde voedingsmiddelen niet tot je te nemen. Of andere manieren te vinden in de omgang met spanning en stress. Ook helpt het om te sporten en in sommige gevallen kan medicatie voorgeschreven worden door een arts. De trigger van Marian is aspartaam. Een kunstmatige zoetstof. Tja hoe kom je daar nou achter? Dat lees je straks bij de tips. Een van de grootste uitdagingen voor mensen met Migraine is het gebrek aan begrip en empathie van anderen. Aangezien Migraine vaak wordt gezien als 'alleen maar een hoofdpijn', kunnen mensen die eraan lijden zich onbegrepen en geïsoleerd voelen. Net als Marian. Het is belangrijk voor de samenleving om meer bewustzijn en begrip te tonen voor deze aandoening, zodat mensen met Migraine de steun en erkenning kunnen krijgen die ze verdienen. Marian kan er namelijk niks aan doen. En het is geen ‘gewone hoofdpijn’.

Mijn conclusie: Migraine is veel meer dan alleen hoofdpijn. Het is een complexe aandoening die een diepgaande impact kan hebben op het leven van degenen die eraan lijden. Door meer bewustzijn te creëren, empathie te tonen en door op zoek te gaan wat voor jou ondersteunend kan zijn, kunnen we mensen met Migraine ondersteunen.

Migraine AbvC.jpg

Hier zijn 10 tips die kunnen helpen bij het omgaan met migraine.

  1. Identificeer triggers: Houd een dagboek bij om mogelijke triggers van migraineaanvallen. Daardoor kwam Marian achter haar trigger Aspartaam! En let hierbij ook op waarschuwingssignalen van jouw hoofd en lijf. (Tintelingen, vermoeidheid, spraakproblemen of vorming van aura)

  2. Regelmatige slaap: Zorg voor voldoende en consistente slaappatronen. Slaaptekort kan een trigger zijn voor migraineaanvallen, dus probeer elke nacht ongeveer 7-9 uur slaap te krijgen. Het kan helpen om een goed slaappatroon te ontwikkelen. Marian gaat bijvoorbeeld altijd om 23.00 uur naar bed. Niet eerder en soms sporadisch wat later. Maar liever om 23.00 uur.

  3. Gezonde voeding: Eet regelmatig en evenwichtig, vermijd mogelijk uitlokkende voedingsmiddelen. Vaak voorkomend zijn; cafeïne, alcohol, kunstmatige zoetstoffen en bewerkte voedingsmiddelen.

  4. Hydratatie: Blijf gehydrateerd door gedurende de dag voldoende water te drinken. Uitdroging kan een trigger zijn voor Migraine. Water is belangrijk.

  5. Stressmanagement: Leer stress te beheersen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of mindfulness. Een lager stressniveau kan de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen helpen verminderen. Marian had het meeste baat bij ademhalingsoefeningen. En vaste momenten inbouwen om te ontspannen.

  6. Regelmatige lichaamsbeweging: Blijf in beweging. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen, zwemmen of yoga beoefenen. Beweging kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van jouw algehele gezondheid. Dus een win-winsituatie. Marian doet aan tennis.

  7. Gebruik van hulpmiddelen: Maak gebruik van verduisterende gordijnen, oordopjes en een slaapmasker om de gevoeligheid voor licht en geluid tijdens een migraineaanval te verminderen. Marian gebruikt altijd een noise-cancelling-koptelefoon.

  8. Raadpleeg een arts: Praat met een arts of neuroloog over mogelijke behandelingsmogelijkheden, waaronder medicatie om Migraine te behandelen of te voorkomen.

  9. Neem rust: Luister naar je lichaam en neem regelmatig rust als dat nodig is. Vermijd overmatige inspanning of blootstelling aan triggers tijdens periodes waarin je vatbaar bent voor migraineaanvallen. Dat kan bijvoorbeeld ook zijn in of rond een menstruatiecyclus of als je na een lange reis een jetlag hebt.

  10. Steun en begrip: Zoek steun bij vrienden, familie of een steungroep voor mensen met migraine. Het delen van ervaringen en tips met anderen die de aandoening begrijpen, kan enorm waardevol zijn in het omgaan met migraine.

pexels-fauxels-3184397.jpg

Als laatste aanvulling kun je natuurlijk ook met een professional contact opnemen die samen met jou meekijkt. Waarmee jullie samen een aanpak ontwikkelen passend bij jou en jouw situatie. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen verschillend is en dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor iedereen werkt. Experimenteer met verschillende strategieën en technieken om te ontdekken wat het beste werkt voor jou bij het omgaan met migraine.

"De kracht van iemand met migraine is niet te meten in de pijn die ze voelen, maar in de moed en veerkracht waarmee ze elke aanval doorstaan, in de hoop op betere dagen en de strijd om een leven te leiden dat verder reikt dan de schaduw van migraine."

Ken je PACEA al? PACEA is een wettenschappelijk kennisplatform rondom Migraine. Daar zijn ook verschillende RegisterCounsellors AbvC bij aangesloten. Kijk op www.pacea.nl

ABvC_logo.gif

Heb je vragen rondom Migraine? Maak dan een afspraak met een Registercounsellor AbvC. Kijk op: https://pacea.nl/register of op https://www.abvc.nl/counselling-bij-migraine/

1689671500055.png

Groetjes Tom Mouwen

Gepubliceerd op 20-09-2024 om 10:15