Hoe zou jij het vinden om opgesloten te zitten?

‘Door de Deur deuuuur!’

Kent u 't Hofhuys? Niet? 't Hofhuys ligt tegen het centrum van Bergeijk aan, langs Theater de Kattendans. 't Hofhuys is een onderdeel van ouderenzorgorganisatie Oktober. Op deze locatie wonen ongeveer 70 mensen die op een bepaalde manier hersenschade hebben. Vaak hebben ze de diagnose dementie gekregen. Dat is erg genoeg! Deze mensen wonen tot op dit moment veelal nog achter gesloten deuren.

pexels-life-of-pix-4291.jpg

Ikzelf heb verschillende jaren ervaring binnen de zorg en ik ben aan het denken gezet. Want aan de ene kant wil men eigen regie behouden, maar aan de andere kant willen we ook een veilige omgeving. Als ik naar mezelf kijk of moet beslissen voor ons mam: Wat vind ik dan belangrijk? Eigen regie en keuzevrijheid? Of veiligheid? Moeilijke keuze. Voor mezelf en voor ons mam kies ik voor eigen regie. Ik wil zelf kunnen bepalen. En dat gun ik mijn moeder ook. (mocht ze een vorm van dementie krijgen, want dat heeft ze op dit moment niet!)

Maar vanuit mijn rol als zorgverlener, waar kies ik dan voor? Eigen regie en keuzevrijheid? Of veiligheid? Nee dat ligt anders. Dan kies ik voor veiligheid! Er kan van alles gebeuren, maar bij voorkeur niet in MIJN dienst! Gek toch? Dat mijn antwoord zo verschillend is? Nee dat is niet gek! Dat ben ik vanuit mijn rol als zorgverlener al jaren gewend.

Wist u dat...

...de Nederlandse wet ons voorschrijft dat alleen criminelen achter gesloten deuren mogen wonen? (behalve als dit echt niet anders kan)

...de Nederlandse overheid binnen nu en 5 jaar langs zal komen. Waarbij alle zorgverleners moeten uitleggen welke vrijheidsbeperkende maatregelen we nog inzetten bij onze bewoners.

…Nederland één van de weinige (al dan niet het enige) land is waar mensen met een vorm van dementie nog steeds achter gesloten deuren wonen?

Ik spreek nu vooral over deuren, maar het gaat niet over het openzetten van deuren. We zetten onze bewoners echt niet buiten met een lunchpakketje. Nee we ontsluiten de deur. Het slot gaat er af. En dat is ook niet 24 uur per dag, maar binnen de mogelijkheden. We geven onze bewoners in de nabije toekomst meer ruimte en mogelijkheden en het belangrijkste hierbij is dat we dit OP MAAT doen. De medicatiekast blijft bijvoorbeeld dicht. Er zijn wel andere situaties die we door er anders naar te kijken ook anders kunnen aanvliegen.

De basis ligt vooral in het vergroten van keuzevrijheid. En dit is dus geen keuze die Oktober maakt, maar dit ligt vast in de Nederlandse wet. Mag iemand kiezen wat hij in de ochtend drinkt? Ik drink zelf over het algemeen graag koffie, maar een kopje verse gemberthee in de ochtend vind ik ook héérlijk op zijn tijd. Tijdens mijn eigen dienst, kreeg Mevrouw de Vries altijd in de ochtend een kop koffie. Op een gegeven moment ben ik gestopt met vragen wat ze wilde drinken. Gek toch? Kan mevrouw De Vries ook niet kiezen voor een kopje verse gember thee? Nou, op dat moment bij mij niet! Een oplettende collega sprak mij hierop aan. Dit opende mijn ogen! Ik ben het vanaf dat moment zoveel mogelijk gaan vragen...

Bijzonder dat we stoppen met vragen stellen als iemand zorg nodig heeft. En geloof me, het kan echt anders. Stel jezelf maar eens voor dat je zorg nodig hebt. En dat iemand anders jouw vaste patronen gaat doorbreken. Of je keuzevrijheid. Of je bewegingsvrijheid afneemt? Nou, dat zou bij mij weerstand oproepen. En flink. Als ik niet naar buiten kan wanneer ik dat wil en de deur is gesloten? Nou dan ga ik door het raam. Dat is ook niet prettig.

Even voor de duidelijkheid; Dit is echt niet makkelijk, echt niet.

We gaan nog genoeg hobbels tegenkomen. Maar hier kunnen we aan werken! Het heeft mij in ieder geval enorm aan het denken gezet. Maar vooral heeft het mij geinspireerd. Juist voor de ouderen, die Nederland opgebouwd hebben, wil ik meewerken aan een zo waardig mogelijke oude dag.

Heeft het jou ook aan het denken gezet? Heb je hier nog vragen over? Of zorgen? Ook jij kan hier jouw steentje aan bijdragen.

Mocht je nog vragen hebben? Stuur me gerust een persoonlijk bericht! Of stuur een DM.

Tom Mouwen, Sociaal agoog bij Ouderenorganisatie Oktober.

pexels-nashua-volquezyoung-1729931.jpg

Gepubliceerd op 20-07-2023 om 18:37