Heb jij te maken met ‘Levend verlies’?
Als je over rouwverwerking en verlies praat, gaat het vaak over het verliezen van een dierbare. Dat is echt anders als ik praat over levend verlies. Wat is levend verlies? Jij of iemand in jouw omgeving maakt iets mee of krijgt iets wat een enorme impact heeft op jouw leven. Dat verlies gaat gepaard met verdriet en is oneindig. Ook wel levenslange rouw. Zoals het verliezen van mobiliteit; je mist een arm, zit in een rolstoel of krijgt een ziekte (bijvoorbeeld kanker of een vorm van dementie) Verliezen van autonomie, omdat jij jezelf niet mag of kan zijn. Het gevoel van veiligheid verliezen, omdat je binnen jouw relatie regelmatig voor de gek wordt gehouden of een tik ontvangt. Maar het kan ook het leven zijn met iemand die een ziekte, een beperking of een verslaving heeft. Iemand is niet overleden, maar heeft wel een verlieservaring voor betrokkenen tot gevolg. Dat is vervelend, maar wel heel normaal. Wat het precies betekent voor ieder mens is moeilijk vast te stellen of te vangen in één zin. Net als DNA, een vingerafdruk of jouw normen en waarden is ook de invulling van ‘levend verlies’ voor ieder mens anders en uniek.
Laatst sprak ik in mijn praktijk met een vader. Hendrik. Zijn zoon was verslaafd aan cocaïne. Schulden, ruzie en gedoe als gevolg. Iedere keer een traject van afkicken, maar ook iedere keer een flinke terugval. Hendrik noemde zichzelf een slechte vader. Het hield maar niet op met die verslaving. Iedereen in het gezin had er last van. Hendrik komt immers niet voor niks bij mij in de praktijk. Enkele weken geleden benoemde hij zijn levende verlies. Hij zei; ‘Ik ben door die verschrikkelijke K* verslaving mijn zoon gewoon kwijt, het is alsof de cocaïne hem veranderd in een ander mens, ook al is het gewoon nog steeds mijn zoon, soms zou ik hem liever niet meer zien’. Dit zijn natuurlijk geen prettige uitspraken. Maar voor Hendrik is het zo. Iedere dag probeert hij goed voor zichzelf en de overige gezinsleden te zorgen. Leven met iemand met een verslaving raakt het gehele gezin. En niet alleen zijn verslaafde zoon.
Er is vaak hulp in overvloed voor mensen met een verslaving. Als ze de hulp accepteren en ook willen. Maar hulp voor de omgeving wordt met regelmaat overgeslagen. Het kan niet anders. Een verslaving drukt op de hele omgeving een flinke stempel.
Levend verlies betekent ook dat er eigenlijk geen oplossingen zijn. Je hebt deze last als het ware te dragen. Hoe erg het ook klinkt. Je zit er middenin. Je hebt er (hard gezegd) maar mee te leren omgaan en te leven. Soms staan jouw gevoelens en gedachten die vasthangen aan het levende verlies voorop en soms verdwijnen ze naar de achtergrond. Het is vaak voor mensen in de omgeving onzichtbaar verdriet. Men ziet het niet echt aan jou. Want zoals in het voorbeeld van Hendrik, is zijn zoon nog levend. Maar gaan we snel voorbij aan het verlies dat Hendrik ervaart. Hendrik omschrijft het zelf als het verliezen van zijn zoon terwijl hij gewoon nog in leven is. Hij is veranderd door middelengebruik. Vaak denkt Hendrik dat hij een slechte vader is en dat het zijn schuld is. Het maakt hem verdrietig. Dat verdriet probeert hij vaak weg te stoppen door zich volledig te storten op zijn werk. Waardoor hij juist zijn omgeving, zijn vrouw en dochter, vergeet. Ook zij hebben te maken met het levende verlies van hun zoon en broer. Met counselling kwam Hendrik er achter dat juist ruimte geven aan het verlies en zijn bijkomende verdriet rondom zijn zoon, juist zorgt voor verlichting. En dat had hij niet verwacht. Daarnaast schrijft Hendrik er veel over. Door het op te schrijven, geeft hij zijn verlies ook een plek. Dit doet hij nu nog steeds. Daarnaast is hij juist meer in contact gekomen met zijn vrouw en dochter. Om ook hen te ondersteunen. Ze zitten er ten slotte samen in. Hendrik vertelde; ‘Waarom heb ik dit niet zelf gezien? Ik stortte me op mezelf en vergeet gewoon mijn vrouw en dochter. Hoe kan het toch?’
Hendrik, als je dit leest? Ga zo door!
Maar wat zijn dan goede tips bij 'Levend verlies'? Goeie vraag. Ik zal de volgende keer bruikbare tips met jou delen. Wil je deze niet missen? Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief via mijn website.
Mocht jij na deze blog nog vragen hebben? Laat het mij weten. Stuur mij een Persoonlijk bericht, bel, mail of app me even.
Een kennismaking is altijd vrijblijvend en gratis. En onder een genot van een kop koffie of thee in mijn praktijk. Of digitaal!
*De namen zijn fictief!