Mantelzorger? Hallo? Ja jij. Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Mantelzorg? Wat is dat eigenlijk? Nou simpel: als je zorg levert aan een naaste die hulpbehoevend is in jouw omgeving. Gewoon jouw gezin. Maar bijvoorbeeld ook als je boodschappen doet voor een vriend die een been heeft gebroken, of probeert er te zijn voor een familielid met een verslaving, je doet de was voor iemand die meervoudig beperkt is of als opa te maken krijgt met dementie en zo zijn er nog legio voorbeelden…

Het is vaak geen keuze om mantelzorger te worden. Soms groei je er geleidelijk in of je bent het plots! Er moeten op stel en sprong uiteenlopende zaken geregeld worden, dat is praktisch. Maar tegelijkertijd sta je ook voor een verandering die jouw naaste doormaakt. Zoals een burn-out, een chronische ziekte, een vorm van dementie of een beperking. Dit proces wordt vaak ervaren als een achtbaan. Je stapt er in met het idee dat het karretje rustig zal gaan, maar hij gaat zo hard! Je kan het amper bijhouden om te wennen aan een situatie of even rustig om je heen te kijken. Dan weer een looping en een dubbele kurkentrekker. Ogen dicht. Niet nadenken, maar gewoon over je heen laten komen? Dat hoeft niet.

Jaarlijks staan mantelzorgers in de spotlights op 10 november ‘Dag van de Mantelzorg’. Super goed! Maar dat is niet genoeg. Er is ook tijd en aandacht nodig om veranderingen te verwerken. En om even stil te staan bij jouw bijdrage. Zoals een tuinman ook goed voor zijn boomgaard moet zorgen. Als er namelijk ziektes zoals houtrot verspreiden onder de bomen, gaan ze kapot of kunnen ze beschadigd raken. Elke kleine beschadiging is zonde. Hij probeert preventief te werken en aandacht te hebben voor zijn bomen. We willen geen beschadigde bomen zoals deze.

beschadigde boom.JPG

Counselling kan ook preventief werken. Hoe fijn is het als er tijdens een gesprek met de counsellor tijd is voor jou? Jij zorgt goed voor anderen, maar daar gaat het nu even niet over. Jouw ervaringen, gevoelens en gedachten kun je hier delen. En er wordt echt naar jou geluisterd. Ieder mens ervaart mantelzorg op diens eigen manier. Maar mantelzorgen wordt vaak ervaren als een zware last. Ook al doe je het graag en is het mooi om voor een ander iets te kunnen doen. Je probeert alle ballen in de lucht te houden. Dat vraagt ook iets. Het mag niet zo zijn dat de last te zwaar wordt. Want dan loop jij het risico dat je dit gaat voelen en de mantelzorg stopt. Dit terwijl mantelzorgen zo belangrijk is. Ook gezien de toekomst. Laten we goed zorgen voor elkaar, maar ook voor onze mantelzorgers. Tijd en ruimte creëren voor de mantelzorger die voor jou zorgt, is een goed plan! Juist om goed voor elkaar te zorgen. Maar vergeet jezelf niet! Let op houtrot…Zorg voor groei.

boom die groeit.JPG

Mijn motto: ‘Je kan pas goed voor anderen zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt’

Volgende keer zal ik inzoomen op het werk gerelateerde counselling.

Gepubliceerd op 25-11-2022 om 14:25