'Moeten' is zo 2022. In 2023 gaan we voor: 'MOGEN!'

MOETEN is zo 2022. In 2023 gaan we voor: ‘MOGEN’!

Ik heb al vaker gesproken over het tempo waarmee we leven. Dat tempo ligt zo hoog. Ik kom steeds meer mensen tegen die dit tempo niet kunnen bijhouden, afhaken of in de put terecht komen. Of het slaat door. We zijn verslaafd geraakt aan onze schermen van de laptop, tablet of smartphone. Het toppunt was laatst in een restaurant. Een koppel ging samen uiteten. Er werd niet gesproken met elkaar maar beiden zaten vastgeplakt aan hun telefoon. Maar begrijp me goed. Ik heb niks tegen modernisering of de nieuwe communicatiemiddelen. Maar deze afhankelijkheid brengt ook verplichtingen met zich mee. Verplichtingen waar de huidige tijd vol mee zit.

Op social media worden perfecte beelden geschetst. Ik heb de overtuiging dat perfectie niet bestaat! Sterker nog. Hoe meer ook jij wil streven naar perfectie, hoe meer je ook teleurgesteld gaat zijn in jezelf. Dat is voor een keer niet erg. Maar wel als dit structureel gebeurt.

foto1.jpeg

Daarom stel ik voor om wat minder te MOETEN in de komende jaren. Want zodra ik zelf iets MOET, heb ik al veel minder zin om dat te gaan doen. Als ik gezond MOET doen, krijg ik alleen maar zin in ongezonde snacks. Eigenlijk is het bijzonder hoe dat automatisme werkt. Zoals de gedachten dat je gelukkig MOET zijn, je een perfect leven moet hebben en je social media moet volgen. Maar waarom leggen we onszelf deze druk dan op? Het zorgt er alleen maar voor dat de kans groot is dat je faalt. Ik geef zorgweerbaarheidstraining en daar zegt de theorie dat weerstand ook weerstand geeft. Zie het maar als drijfzand. Als je hierin gaat staan en hevig beweegt, paniekerig doet en hard gaat schreeuwen. Wat gebeurt er dan? Je zakt verder het drijfzand is. Weerstand geeft meer weerstand! Het alternatief is stil staan, rustig blijven staan en om hulp vragen. Juist dan zak je niet verder weg.

foto2.jpg

Wat als we dit ook integreren in ons huidige leven? Wat als we deze lessen meenemen. Het klinkt zo bijna te simpel voor woorden. Nou, ik kan je vertellen uit eigen ervaring dat het echt werkt. Niet alleen bij mezelf, maar er zijn genoeg mensen die de voordelen behaald hebben uit deze wijsheid. Hoe doe je dat dan? Nou simpel. Vervang in jouw gedachten en in de wensen die je hebt, het woord MOETEN door MOGEN. Jij MOET niet gaan sporten. Maar je MAG gaan sporten. Jij MOET niet zoveel op je telefoon kijken, maar je MAG het wel. En ga zo maar door. Probeer als je in het drijfzand raakt, rustig te blijven en geen weerstand te bieden.

foto3.jpeg

Dit is ook counselling. Het doorbreken van automatismen of ingesleten patronen. Want een patroon is zo gemaakt. En het is niet erg als het jou helpt, maar vaak werken patronen ons tegen. Het doorbreken kost soms wat moeite. Maar het kan! En een counsellor kan hierbij ondersteunen…

Want, als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd kreeg. Aldus Albert Einstein.

Ga het proberen?

En wat gebeurt er dan?

Wil je dat delen?

En wat dacht je van onderstaand filmpje. Helpt het om hier te 'Moeten'?

https://www.youtube.com/watch?v=3y0gNg7RQc0

Gepubliceerd op 19-05-2023 om 09:50