Heeft u een ‘kast’ vol stress? Een ‘kast’?

Waarom een foto van een kast? Goeie vraag. Hou vast, want ik kom hierop terug. Ik ben sinds 2021 counsellor en krijg vaak de vraag wat counselling precies is en voor wie het is. Met deze rubriek hoop ik uw vragen te beantwoorden. Ik probeer dat aan de hand van mijn persoonlijke kast. Vandaar de foto.

Op de foto ziet u allerlei voorwerpen; uitnodiging van een 60-jarig feest, een drankje, boeken, mijn diploma's, concertkaartjes en foto's. Stuk voor stuk herinneringen die ik gaandeweg mijn leven heb verzameld of ga verzamelen. Om trots op te zijn!

Er staat ook een foto van mijn overleden vader, bedankkaart en mondkapjes. Voorwerpen met minder prettige herinnering. U snapt het overlijden van mijn vader had impact. En zo ook corona… Er ligt ook een voorwerp achter de gesloten deur. Met de vervelendste herinnering en een vieze nasmaak. Bah! Het ligt er al lang.

Ieder vult een kast op zijn of haar eigen manier. Het kan voorkomen dat de voorwerpen met een onprettige herinneren op de voorgrond komen. Voor de raampjes komen staan. Continu wordt u herinnert. U kan uit balans raken of de regie verliezen.

De ene heeft last van een zware encyclopedie. De ander heeft zorgen om een dun gedichtenbundeltje. De een heeft een lege kast en de ander hamstert de kast vol! De een ervaart herbelevingen door een voorwerp. En de ander ervaart flinke stress. Beleving is uniek. Counselling kan helpen om de omgang met deze vervelende herinneringen, emoties en ervaringen te verbeteren. En om een verandering aan te brengen. Niet een opgedragen verandering, maar een verandering gekozen vanuit uzelf!

Het kan helpen om deze ervaring een andere plek in de kast te geven bijvoorbeeld. Of het boek weg te gooien. Kast opruimen? Of een nieuwe kast kopen? Alles is mogelijk. Counselling ondersteunt dit proces. En is helpend in het zoeken naar mogelijkheden.

Het bestaat uit een reeks van gesprekssessies tussen Hulpvrager en Counsellor wat grof opgedeeld is in drie fases. De eerste fase pluizen we de hulpvraag uit. Fase twee is zoeken naar patronen en (on)mogelijkheden. De laatste fase bestaat uit zoeken we naar duurzame ‘verandering’. Dus iets wat vaker te gebruiken is, blijvend is of een vangnet.

Hoe ziet uw kast eruit? En de kast van de mensen om u heen? De kast is natuurlijk een metafoor... Dat begrijpt u…

Het volgende artikel zal gaan over stress.

Hartelijke groet, Tom

Gepubliceerd op 02-10-2022 om 13:35